« arama sonucu listesine geri dönün  
FOSFOR (sarı)ICSC: 0628 ()
Fosfor tetramer
Beyaz fosfor
CAS #: 12185-10-3
UN #: 1381
EC Sayısı: 231-768-7

  AKUT TEHLİKELER ÖNLEME YANGIN SÖNDÜRME
YANGIN ve PATLAMA Çok yanıcı. Notlara bakın. Yangında tahriş edici veya zehirli dumanlar (veya gazlar) yayar.    Açık alev YOK, kıvılcım YOK ve sigara İÇİLMEZ. yanıcılar ile temas YOK. . hava ile temas YOK. . sıcak yüzeyler ile temas YOK. . oksitleyici maddeler , halojenler , sülfür veya güçlü bazlar ile temas YOK. .    su spreyi , ıslak kum kullan.  Yangın durumunda: varil vb.. eşyaları su sıkarak serin tutun. 

 SİSLERİN OLUŞUMUNU ÖNLEYİN! TÜM TEMASTAN KAÇININ! HER DURUMDA DOKTORA BAŞVURUN! 
  BELİRTİLER ÖNLEME İLK YARDIM
Solunum Yanma hissi. Öksürük. Nefes darlığı. Nefes darlığı. Boğaz ağrısı. Bilinç kaybı. Semptomlar gecikebilir. Notlara bakın.  bölgesel boşaltma veya solunum koruması kullan,  Temiz hava, dinlenme. Yarı dik pozisyon. Yapay solunuma ihtiyaç duyulabilir. Tıbbi yardım için başvurun. 
Deri Kızarıklık. Cilt yanıkları. Ağrı. Kabarcıklar.  Koruyucu eldivenler. Koruyucu giysi.  Öncelikle bol su ile en az 15 dakika durulayın, ardından kirlenen kıyafetleri çıkartıp tekrar durulayın. tıbbi yardım için başvurun. İlk yardım uygularken koruyucu eldiven giyin. Notlara bakın. 
Gözler Kırmızılık. Ağrı. Görme kaybı. Ciddi derin yanıklar.  Solunum koruması ile birlikte koruma gözlüğü , yüz kalkanı veya göz koruması giyin .  Önce birkaç dakika bol suyla durulayın (mümkünse kontakt lensleri çıkarın), ardından tıbbi yardım isteyin. 
Yutma Karın ağrısı. yanma hissi. Şok veya çökme. Bilinçsizlik.  Çalışma sırasında yemek yemeyin, içmeyin veya sigara içmeyin. Yemekten önce ellerinizi yıkayın.  Ağzınızı çalkalayın. Kusturun (SADECE BİLİNÇLİ KİŞİLERDE!). Dinlen. Kusmayı tetiklediğinizde koruyucu eldiven giyin. Tıbbi yardım için başvurun . 

DÖKÜNTÜ İMHA SINIFLANDIRMA ve ETİKETLEME
Tehlikeli bölgeyi boşaltın! Bir uzmana danışın! Kişisel Korunma: bağımsız solunum cihazı dahil tam koruyucu giysi . Dökülen maddeyi kaplara süpürün. Dökülen malzemeyi ıslak kum veya toprak ile örtün. . Uygunsa tozlanmayı önlemek için önce nemlendirin. Kanalizasyona YIKAMAYIN. Ardından yerel düzenlemelere göre saklayın ve atın. Talaş veya diğer yanıcı emici maddelere EMDİRMEYİN. 

UN GHS Kriterlerine göre

 

Taşıma
UN Sınıflandırması
UN Tehlike Sınıfı: 4.2 ; UN İkincil Riskler: 6.1 ; UN Paket Grubu: I  

DEPOLAMA
Yanmaz. güçlü oksidanlardan ve gıda ve yem maddelerinden ayrılmıştır. su altında tutunuz. 
AMBALAJLAMA
Hava geçirmez.
Kırılmaz ambalaj.
Kırılabilir ambalajları kapalı, kırılmaz kaplara koyun.
Gıda ve yem maddeleriyle birlikte taşımayın. 
FOSFOR (sarı) ICSC: 0628
FİZİKSEL VE KİMYASAL BİLGİLER

Fiziksel Durum; Dış görünüş
BEYAZDAN SARIYA ŞEFFAF KRİSTAL KATI, MUM GÖRÜNÜMLÜ. IŞIK MARUZİYETİNDE KOYUYA DÖNER. 

Fiziksel tehlikeler
Veri bulunmamaktadır. 

Kimyasal tehlikeler
madde hava ile temas ettiğinde kendiliğinden tutuşabilir. Bu, fosfor oksitlerden zehirli dumanlar üretir. oksidanlar , halojenler ve sulfur ile reaksiyona girer. Bu yangın ve patlama tehlikesi oluşturur. kuvvetli bazlar ile reaksiyona girer. Bu zehirli gaz (fosfin) üretir.  

Formül: P4
Moleküler kütle: 123.88
Erime noktası: 44 ° C
Yoğunluk : 1.83 g / cm3
Suda çözünürlük, g / 100ml 20: 0.0003
Buhar basıncı, Pa 20 ° C'de: 3.5
Bağıl buhar yoğunluğu (hava = 1): 4.42
Parlama noktası: < 20 ° C
Kendiliğinden tutuşma sıcaklığı: 30°C  


MARUZ KALMA ve SAĞLIK ETKİLERİ

Maruz kalma yolları
Madde buharının solunması ile ve yutulduğunda vücut tarafından emilebilir . 

Kısa süreli maruz kalma etkileri
Madde , gözler, deri ve solunum yolu için aşındırıcıdır. Yutulduğunda aşındırıcıdır. buharın solunması akciğer ödemine neden olabilir. Notlara bakın. Madde , böbrekler ve karaciğer üzerinde etkilere neden olabilir. maruziyet ölüme neden olabilir. Etkiler gecikebilir. Tıbbi gözlem endikedir. 

Solunum riski
20°C'de buharlaşma ihmal edilebilir düzeydedir; ancak havadaki parçacıkların zararlı konsantrasyonuna hızla ulaşılabilir. 

Uzun süreli veya tekrarlanan maruziyetin etkileri
Maddenin kemik üzerinde etkileri olabilir. 


MESLEKİ MARUZ KALMA LİMİTLERİ
TLV: 0.1 mg/m3, TWA olarak.
MAK: (solunabilir fraksiyon): 0.01 mg/m3 ; tepe sınırlama kategorisi: II(2)]; gebelik risk grubu: MAK[N0] gebelik risk grubu: [C] 

ÇEVRE
 

NOTLAR
Yangın söndürüldükten sonra kendini yeniden ateşleyebilir.
Maruz kalma derecesine bağlı olarak periyodik tıbbi muayene önerilir.
Akciğer ödemi semptomları genellikle birkaç saat geçene kadar ortaya çıkmaz ve fiziksel eforla şiddetlenir. Bu nedenle dinlenme ve tıbbi gözlem şarttır.
Derhal bir doktor veya yetkili bir kişi tarafından uygun bir inhalasyon tedavisi düşünülmelidir.
İş kıyafetlerini eve GÖTÜRMEYİN.
Yangın tehlikesi nedeniyle kirlenmiş giysileri bol suyla durulayın. 

EK BİLGİLER
  EC Sınıflaması
Sembol: F, T+ , C , N ; R: 17 -26/28-35- 50 ; S: (1/2) - 5 - 26 - 38 - 45 - 61  

Çevirinin kalitesinden veya doğruluğundan veya bu bilgilerin olası kullanımından ILO, WHO veya Avrupa Birliği sorumlu olmayacaktır. ''Türkçe Versiyon" çevirisi, Başkent Üniversitesi